Näin ompelin valelaskosverhot

Pari blogini lukijaa kyseli ohjeita valelaskosverhon tekoon, joten tässäpä ne tulevat. Mietin jo verhoja ommellessa, että kuvaisin kaikki ompeluvaiheet, mutta ne valokuvat valkoisesta kankaasta valkoisella langalla tikattuna ei olisi olleet oikein selkeät. Niinpä otin kynän käteen ja piirtelin ohjeet puhtaalle paperille. Toivottavasti nämä olisi ymmärrettävät ja selkeät.

Verhot, jotka yläkertaan tein ovat noin 58 cm korkeat ja 130 cm leveät. Tämä verhokoko tuli noin 135 cm pitkästä ja 150 cm leveästä kangaspalasta. Ostin kankaan Ikeasta ja siellä kun on tosi hyvä se leikkauspöytä, niin leikkasin kaikki tarvittavat viisi palasta jo paikanpäällä oikean mittaisiksi.

Näin se verho valmistuu:

Ompele ensiksi verhon molemmille sivuille tarvittavan levyinen käänne. Silitysrauta on erittäin hyvä apu saada käänteet siististi ommelluiksi. Minun verhoni leveys piti olla noin 130 cm, joten käänsin 2 kertaa 4 cm 150 cm leveän kankaan reunoista. Ensin käänsi 4 cm ja silitin ja sitten vielä toiset 4 cm ja silitys ja sitten tikkaus.

Seuraavaksi ompelin ylä- ja alakäänteet. Samalla tyylillä ensin silittäen ja sitten ommellen. Ylös käänsin 2 kertaa 4 cm ja alas ensin 4 cm ja sitten 20 cm. Tämän jälkeen tein kaikki muutkin tulevat verhot tähän vaiheeseen asti, jotta sain niistä kaikista varmasti yhtä pitkät eli 100 cm tässä vaiheessa.

Sitten aloitetaan laskosten ompelu. Laita verho pöydälle nurja puoli ylöspäin (olen värittänyt kuvaan NP eli nurjan puolen aina ruskella värillä ja OP eli oikea puoli on kuvissa valkoinen). Taita alhaalta noin 34 cm ja silitä taite.

Merkkaa jollain tavalla ommelviiva kankaaseen. Minä merkkasin lyijykynällä pieniä pisteitä 10 cm:n päähän alareunasta, kun merkit jäävät kuitenkin laskoksen alle piiloon. Tästä muodostuu sinulle kätevästi merkkiviiva tikkausta varten eli….
….nyt vain ompelet merkkipisteitä myöten ja näin sinulle muodostuu ensimmäinen 10 cm:n levyinen laskos.
Käännä verho oikein päin ja silitä taas laskokset. Silittämällä kangas pysyy suorana ja laskosten mittaustulos on tarkempi. (Hox! Kuvassa näkyvän alakäänteen mitta pitää olla 14 cm ei 19 cm!!!)
Aseta verho taas nurinpäin pöydälle ja aloita toisen 10 cm:n levyisen laskoksen teko. 
Taita niin, että saat mitattua ensimmäisen 10 cm:n laskoksen ommelviivasta 19 cm. Silitä taite. Tee taas pikkumerkit 10 cm:n päähän alareunasta tikkausviivamerkiksi.
Ompele tikkausmerkkien kohdalta ja näin verhoon muodostuu toinen 10 cm:n levyinen laskos.
Nyt verho on ripustusrimaa vailla valmis!
Verhon voi ripustaa verhotankoon mikäli tangon kannatuskoukut ovat ikkunan pielilistojen uloimmalla puolella eli verho jää näin koko ikkunan kohdalle. Valelaskosverho näyttää kuitenkin paremmalta ripustettuna  välittömästi ikkunan eteen. Minä teen sen niin, että pujotan yläkäänteeseen 8×21 peitelistariman. Sen jälkeen ruuvaan riman yläosaan silmukkaruuvit (tässä 130 cm leveässä verhossa noin 25 cm:n päähän molemmista reunoista). Tämän jälkeen ruuvaan verhoa sovittamalla oikeaan kohtaan ikkunan yläreunaa L-koukut. Näihin L-koukkuihin verho sitten ripustetaan.  Ohje silmukkaruuvien ja L-koukkujen laitosta löytyy aikaisemmin julkaisemistani laskosverho-ohjeista täältä. Siellä on myös kuvat, miltä silmukkaruuvi ja L-koukku näyttää.

12 thoughts on “Näin ompelin valelaskosverhot

 1. Tämä nyt ei liity postaukseesi mitenkään… Mitä mieltä olet valkoisista vetimistä valkoisissa kalusteissa keittiössä, kylpyhuoneessa, vessassa, vaatekaapissa? Entäpä teräksen värisistä? Mitä mieltä olet vaalean harmaasta laminaattilattiasta? Entä siitä, tuleeko keittiössä ja kylpyhuoneessa sekä vessassa olla eri väriset tasot tai vetimet kuin keittiössä jos kalusteet ovat samaa sarjaa vai sopiiko, että kaikissa olisi yhtenäiset? Itse pohdin myös, että laatoittaisiko vessan seinät kokonaan, pelkkä kalusteseinä laatalla ja muuten maalilla tai kaikki seinät maalilla, hmm? Vinkkejä Soile! 🙂

  Tykkää

  1. Itse laittaisin valkoisiin kalusteisiin teräksen väriset vetimet. Vaalean harmaa laminaattilattia on erittäin hyvä lattian sävy; meillähän on itsellä sellainen vaaleanruskean harmaa ja tykkään tosi paljon. Erittäin käytännöllinen sävy; ei näy pölyt;) Keittiössä voi toki olla erilaiset kalusteet kuin kylppärissä ja vessassa; ei mielestäni pidä olla samaa sarjaa. Laatottaisin vessasta vain kalusteseinän ja muut maalilla tai tapetilla. Nämähän on paljolti mielipideasioita ja siinäpä oli minun mielipiteeni kysymyksiisi:)

   Tykkää

 2. Kertoisitko vielä, miksi laatoitgaisit wc vain kalusteseinän ja muut maalilla? Itse pohdin tuota vaihtoehtoa tai sitten kokolaatoitusta.Entä mitä mieltä olet mustasta tasosta kokovalkoisissa wc, kph ja keittiökalusteissa? Kiiltävä, matta vai hieman rojeampi, ns epätasainen pintaisempi musta? Tasot tulevat olemaan laminaattia jokaisessa tilassa.Kiitos vastauksestasi ja aurinkoista päivää!

  Tykkää

  1. Kuten sanoin, mielipidejuttuja;) Minusta vaan on tyylikkäämpi kun laatta on vain kalusteseinällä…Mustat tasot ovat ihan ok… tosin pölyhän niissä näkyy helpommin. Epätasainen pinta on myös käytännöllisempi kuin ihan kiiltävä.

   Tykkää

 3. Hei!Voi kiitos paljon vielä piirustuksistakin 🙂 Eiköhän näillä ohjeilla jo meikäläinenkin osaa verhot ommella ;)Mukavaa loppuviikkoa toivottaen Eija

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s