Näin tein Purjerengasverhot

Nyt on puuhailtu olohuoneen tulevien verhojen parissa. Meidän ikkunoihin ei oikean pituisia verhoja saa valmiina, sillä tarvittava mitta on 247 cm ja valmisverhoja myydään yleisimmin pituudessa 220 cm; 240 cm ja 250 cm. 
Ostin siitä huolimatta kaksi samanlaista verhopakkausta kuin mistä tein keittiön laskosverhot. Toki olisin voinut ostaa myös verhokangasta ja ommella verhot, mutta nämä verhot ihastuttivat hinnallaan; 16.95 euroa per pakkaus. Lisäksi kangas tuntui sopivalta jatkumolta keittiöstä olohuoneeseen.
 Etuna oli vielä se, että laskosverhojen ompeluprojektista oli jäänyt kaistaleet, joilla pystyin näihin verhoihin lisäämään sen puuttuvan 7 cm 🙂
Jatkot ommeltuani päätin tehdä verhoista Purjerengasverhot. Rengasrivistön kohtaan suositellaan silittämään tukikangas, jotta se pysyy jämäkkänä. Onneksi tukikangasta on saatavilla myös harmaana! Kuten jo mainitsinkin, ehdin nimittäin ommella jatkot verhoihin ennenkuin päätin tehdä verhoista rengasversiot, joten silitin tukikankaan surutta verhon takaosaan, kohtaan johon renkaat tulevat…eihän se sieltä mihinkään näy 😉
Seuraavaksi merkitsin paikat molempiin reunimmaisiin renkaisiin. Merkitsin renkaan keskikohdan 7 cm sivulta ja 5 cm ylhäältä olevaan kohtaan, samoin toiseen reunaan. Sen jälkeen mittasin keskikohtien välin, joka oli tietysti 126 cm kun verhon kokonaisleveys oli 140 cm. Koska laitoin verhoon 10 rengasta (kahdeksankin riittäisi) jaoin 126 cm yhdeksällä eli renkaiden väli tulee olla 14 cm.
Laskutoimituksen jälkeen merkitsin rastin aina 14 cm:n välein.
Seuraavaksi laitoin renkaan jokaisen rastin päälle ja piirsin ympyrän oikeaan kohtaan. Minä käytin liitua havainnollistaakseni piirrosta, mutta kannattaa käyttää ohuempaa kynää, niin renkaasta tulee heti oikeamman kokoinen. Mustekynällä tein loput renkaat, hyvin näkyi senkin jälki kankaassa 🙂
Kun kaikki renkaat on piirretty, taitoin kankaan nuppineulojen avulla kaksinkerroin helpottaakseni reikien leikkaamista.
Tämän jälkeen leikkasin reiät auki pari milliä ohuella mustekynällä piirtämäni viivan yli.
Reikä on juuri oikean kokoinen silloin kun se on aavistuksen verran suurempi kuin renkaan reikä. Mikäli reikä on liian pieni ei rengas mene kunnolla kiinni.
Sitten vaan aukaistaan renkaat ja toinen osa reiän alle ja toinen päälle ja napsautetaan renkaat takaisin yhteen. En huomannut mitään eroa kumpi kappaleista laitetaan alle ja kumpi päälle. Itse laitoin alle sen osan jossa ei ollut piikkejä…se tuntui jotenkin tasaisemmalta asetella….
Tässä verho valmiina oikealta puolelta. 
(ps. laitoin verhoja pidentäessäni jatkon tähän yläpäähän, siitä johtuu sauma tuossa kohdassa ja tikkaus oli valmiina, kun en purkanut sitä jatkoa laittaessani…)
Toiseen, kolmanteen ja neljänteenkin verhoon olikin jo helpompi tehdä pyörylät! Ei tarvinnut enää mittailla,  kun laitoin valmiiksi tekemäni verhon tuohon seuraavaksi tehtävän verhon päälle. Kiinnitin verhot nuppineuloin toisiinsa, etteivät pääse liikkumaan ja piirsin renkaiden kohdat toiseen alapuolella olevaan verhoon.
Viimeksi käytin verhopainona niitä liinapainoja ja sain kommenttilaatikkoon tiedon, että on olemassa myös oikeita verhopainoja Eurokankaassa myytävänä. Ne maksoivat 1.50 euroa/kpl ja ajattelin yrittää taas tässä kohdassa säästää ja keksiä jotain edullisempaa :/ Niinpä tieni vei rautakauppaan ja ostin sieltä 8 kpl litteitä 4×12 cm kooltaan olevia naulauslevyjä. Niiden hinta oli vain 0.30 euroa/kpl. Säästin siis melkein kympin!
Ihan hyvin ne asian ajavat, sujautin ne alareunassa olevaan saumavaraan….onneksi se saumavara oli yli neljän cm:n levyinen 😉
(ps. verhojen alareunassa on tikkaus, koska ompelin jatkot sinne toiseen reunaan. Valmisverhoissa on usein tosi kapea käänne alhaalla; niinkuin näissäkin verhoissa oli, joten näin alas jäi leveämpi saumavara.  Sujautin raudan tuohon leveämpään tikkauskohtaan ja verho laskeutuu nyt kauniisti eikä rautaa huomaa ulospäin ollenkaan)
Tässä pieni kurkistus ensimmäiseen valmiiseen verhoon, kun kokeilin sitä paikoilleen ja olin kyllä tosi tyytyväinen näkemääni 😉
Ehkäpä jo huomenna tulee kuvia uudistuneesta olohuoneesta 🙂
Tässä vielä laskelma verhojen kokonaiskustannuksista:
– Valmisverhot kiiltävää polyesteriä 4 kpl – yht. 33,90 euroa
– tukikangas 0,8 metriä – 1,85 euroa
– purjerenkaat 4 pkt à 10 rengasta, yhteensä 18,00 euroa.
(Jälleen Tampereen Säästötex yllätti positiivisesti; siellä purjerenkaat maksoivat vain 4.50 euroa/pkt. Eurokankaassa ne maksoivat 9.90 euroa/pkt. Jotexissa ne maksavat 6,99 euroa/pkt ja Elloksella 7.95 euroa eli tosi paljon näyttää hinnat tässä tuotteessa vaihtelevan!)
– verhopainot 8 kpl á 0.30 euroa – yht. 2.40 euroa
Yhteensä 56,15 euroa 4 kpl 140×247 kokoista verhoa; ei kallis ollenkaan!

20 thoughts on “Näin tein Purjerengasverhot

 1. Hei!Voi, KIITOS KIITOS TUHANNESTI tästä postauksesta. Olen sinun vakkarilukijasi/ihailijasi, mutta en ole koskaan ennen kommentoinut mitään. Minulla ei ole edes omaa blogia. Minä olen myös aina halunnut purjerengasverhot, mutta meillä on ruskeat verhotangot enkä tiedä, onko ruskeita renkaita olemassakaan. Tiedätkö sinä, onko? Oletko missään törmännyt sen värisiin? Teit niin seikkaperäisen ohjeen tuosta verhojen tekemisestä, että meikäläisenkin kynnys madaltui niin paljon, että uskaltaisin itsekin alkaa tehdä sellaiset. Mitä ehdottaisit, jos ruskeita renkaita ei saa, niin sopiiko tuollaiset metallin väriset valkoiseen kankaaseen? Meneekö liian kirjavaksi? Tiedätkö, onko valkoisia renkaita olemassa, nehän sopisi varmaan paremmin kuin metallin väriset ruskeaan tankoon?Hyvää viikonloppua toivottaen Eija Kittilästä

  Tykkää

 2. Johanna: Kiitti:) Taitavuudesta en tiedä, mutta ahkerasti aina yritän opetella ja tehdä;)Eija: Olipa mukava lukea kommenttiasi; ihan itsekin tulin siitä erityisen hyvälle mielelle…nytkin hymy on koko ajan huulilla kun kirjoitan tätä vastausta;) Lapseni ja mieheni usein nauraakin minua, kun näppäilen hymyssä suin tätä konetta, mutta tällaiset kommentit vaan saavat suupielet nousemaan ylöspäin;)Minullahan on myös mustat verhotangot, joissa on vähän kullanväristä kuviota ja edelliset verhot olivat hopeanvärisillä renkailla, eikä se minusta niin kovasti haitannut….Nyt kyllä ajattelin käydä Ikeasta hakemassa hopean väriset verhotangot.Valkoisia renkaita oli ainakin Eurokankaassa ja täällä verkkokaupassa näkyi olevan monenvärisiä, tosin aika kalliita:http://www.jame-system.fi/verkkokauppa/product_catalog.php?c=45

  Tykkää

 3. Hei taas!Olinpa minä aika hökäle, kun en huomannut tuota viimeistä verhokuvaa. Tosi hyvin passaa tuohon mustaan tankoon tuo väri. Ja kun tuo metallinvärinen rengas ihan kuin sulautuu tuohon kankaaseen, tuota värieroa ei edes tule huomanneeksi. Elikkä minun kannattaa ostaa valkoiset renkaat valkoiseen kankaaseen 🙂 Oi, että sain tästä ohjeestasi niin kovat täpinät, että nyt pitää saada äkkiä tarvikkeet,jotta pääsen kokeilemaan verhojen tekemistä.Tämä postaus ratkaisi minun pähkäilyni olkkarin verhoista niin mahtavasti, että nyt liikahti moni sisustusasia eteenpäin 🙂 Tiedäthän sinä sen, että joskus kun joku juttu takkuaa ja takkuaa, niin mikään ei etene. Mulla on ollut tämä verhoasia, Ja nyt, NYT se nytkähti….. :)KIITOS vielä kerran !Yst. terveisin Eija

  Tykkää

 4. Eija: Varmaan ne valkoiset renkaat sopivat verhoon parhaiten, kun tanko on erivärinen:) Oikein mukavia ompeluhetkiä sinulle ja kiitos vielä kerran mukavista kommenteistasi:)Eryah: Täältähän se ohje nyt aina löytyy, joten ei muuta kuin askartelemaan:)

  Tykkää

 5. Ihanat verhot kerrassaan. Tosi kaunis kangas. Ja edullsiesti sait :)))Eija Kittilästä, minulla on olohuoneessa valkoinen verhokappa, jossa on harmaat purjerenkaat tosin meillä on myös ikean harmaat tangotkin, mutta minusta ne ei häiritse väriltään nuo harmaatkaan. Mutta valkoiset on tietysti aina paremmat valkoiseen :)Olen muuten Soile ihan melkeen kateellinen teidän tamppikselle sekä rajalla oleville kaupoille, ajattele vaikka itse asun 20 km:n päässä kehä 3:selta :)) Pitäisköhän lähteä miehen matkaan ens kuussa, kun tulee järjestelemään mummonsa muuttoa vanhainkotiin. Mieheni mummo asuu juhannussaaressa ja Ikea yms näkyy keittiön ikkunasta. Mieheni on muuten syntynyt Tornion Kivirannalla ;)Nyt jatkaa siivouksia hän!Eija

  Tykkää

 6. Eija: Kiitti ja ei ollut kyllä kallis investointi!Meillä sitä onkin täällä pohjoisessa harvemmassa noita kauppoja, mutta taitaa sitten tässä tapauksessa olla, että ”laatu voittaa määrän”;) Onpas kiva kuulla, että teidän perheessä asuu ihan kotikunta-kaima!

  Tykkää

 7. varmasti nätit verhot tuli! ja tosiaan edulliset.muuten niitä huonekalujen yms. puhtaanapitoon tarkoitettuja soft care -aineita ei kannata ostaa huonekaluliikkeistä, varmaan puolet kalliimpia niissä verrattuna suurimpiin tavarataloihin! 🙂

  Tykkää

 8. S: Jaiks:( Niinpä tietenkin…taas kun jossain olen saanut säästettyä, niin näköjään tuhlaan sen toisaalla;) Pitääpä muistaa seuraavalla kerralla!

  Tykkää

 9. Ihastuttava on tuo verho valmiina! Innolla odotan kun saat olkkarin valmiiksi, että saa nähdä lopputuloksen. Hauskaa viikonloppua!

  Tykkää

 10. Marja K: Just sain verhot ripusteltua ja maton leviteltyä…kuvaukset siirtyi huomiseen kun illan pimeys kerkesi hiipiä pirttiin. Hauskaa Viikonloppua myös sinne!

  Tykkää

 11. Moi!Ihanat verhot ja -tanko! Kiitoksia tästä tutoriaalista.Olivatko nuo käyttämäsi renkaat niitä 5,5cm renkaita? Minulla on ongelma omien verhojeni kanssa, koska Eurokankaassa ei neuvottu verhokankaan lopullista mittaa niin en voi asetella renkaita vielä. Osaisitko neuvoa pitääkö kankaan olla 2-kertainen verhotankoon verrattuna, vai 1,5-kertainen?Tangon mitta on 330cm, tällä hetkellä verhoa on 660cm.Kiitos!

  Tykkää

 12. SUURI KIITOS että olet tänne laittanut purjerenkaiden asennusohjeen, ja vieläpä erittäin selkokielisenä versiona 🙂 . Tämä tulee avuksi jo toistamiseen 😉 ! ….ja nyt lisään sivun myös kirjanmerkkeihin, ettei tule seuraavalla kerralla taas paniikki, mistä ohje löytyikään. Kivaa kevättä 🙂 !

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s